Esther Vinkt Aan

Esther Vinkt aan: JP de Kam

In het kader van de visie op (mijn eigen) ondernemerschap gaat Neerlandica in spé Emma voor mij op zoek naar de mensen achter de namen, en de redenen waarom zij de keuze hebben gemaakt voor het ondernemerschap. Diverse disciplines, verschillende vakgebieden, drukke dagen en commerciële capriolen, het komt allemaal aan bod. Wie werkt waar, waarmee en vooral waarom? Elke maand een ander inkijkje, en deze maand zijn wij te gast bij …

JP de Kam

Van base jumper en stuntman tot clown. JP is en kan het allemaal. Hij heeft het geschopt tot de halve finale van Holland’s Got Talent met een vuuract, is stuntman, maar in het bijzonder is hij te zien in meerdere films. Ik ontmoet de Zwollenaar op een passende locatie in het Fraterhuis, waar zijn beroepsactiviteiten tot uiting komen. Tijdens ons gesprek passeren een hoop onderwerpen de revue, maar kapitalisme is het grootste woord. De Kam komt net terug uit het midden van het land. Hij is de hele dag bezig geweest met lesgeven in stunts als springen door een brandende hoepel of vliegen in een speciaal pak met vmbo-leerlingen. “Van deze dagen als ik constant bezig ben, kan ik het meest genieten” vertelt de oud-sportleraar en dit siert, maar typeert hem ook in positieve zin naar mijn mening. 

In de foyer van het Fraterhuis vertelt De Kam in vogelvlucht over zijn loopbaan. Na de CALO afgerond te hebben, begint De Kam als gymdocent. Acht jaar is hij werkzaam in het speciaal onderwijs. Tijdens deze periode bezit De Kam al een grote belangstelling voor extreme sporten, zoals skydiven, base jumpen en freerunning. Zijn aandacht verschuift dan ook steeds meer naar de extreme sporten. De stuntman vertelt mij over de periode als gymdocent, waar zijn kader van ‘normaal’ langzaamaan is verschoven. “Op een moment was op ik bezoek bij een kinderfeestje waar ik clown was en daar merkte ik hoe goed de kinderen luisterden en ik niet per direct werd uitgemaakt voor van alles en nog wat”.  JP heeft lang gewerkt als sportleraar, maar vindt het na een tijd wel best, want niets is mooier om van je passie je werk te maken.  “Mijn beste keuze was om een sollicitatiebrief te sturen naar stuntteam de Beukelaer, want twee weken later was ik al op een trainingsweekend, waarna de toekomst volgde”.

Wat deze toekomst inhoudt? Stuntdubbel van onder andere Jeroen Perceval en Jeroen van Koningsbrugge, en stunts in films als Hitman’s Bodyguard en Dunkirk. Wij hebben het tussendoor veel over het beloop van de samenleving, waarbij alles uiteindelijk op geld te waarderen valt. Ik vraag mij af of De Kam dit systeem als negatief ervaart, waarop ik het antwoord ontvang dat het eerder zonde is dat er zo veel om geld draait. Het zou meer moeten gaan om het plezier en geluk dat je ergens uit kunt halen. De Kam vertelt mij hoe hij toch moet meedraaien in dit systeem. Hoewel het geld natuurlijk binnen dient te komen om te kunnen leven, helpt JP ook ‘gewoon’ nog bij kinderfeestjes en andere evenementen. Een voorbeeld van zo’n evenement is het Halloween feest van Wijhe. Tijdens dit feest heeft hij een  show met meerdere stunts mogelijk gemaakt met behulp van een aantal vrienden. Op deze manier helpt iedereen elkaar en redden we het ook binnen het kapitalistische systeem.

De invloed van de economische werking vandaag de dag is terug te zien in de kwaliteit van films. De vraag is groot en door platforms als Netflix is de mens ook gewend geraakt aan de snelle en gemakkelijke toegang tot de filmindustrie. De deadlines door de grote vraag zijn killing om kwaliteit te behouden.

Zelfstandig ondernemen

JP ervaart de vrijheid als een groot voordeel van zelfstandig ondernemen. Dit kan ook niet anders met zo veel energie bedenk ik mij, dat zich uit in een agenda die er iedere dag anders uitziet. Om alles te kunnen blijven beoefen, is zelfstandig ondernemen de meest voor de hand liggende uitkomst. Desondanks is er ook een keerzijde van zelfstandig zijn, en dat is ook bij JP weer de boekhouding. Hij besteedt dit uit aan Esther, want hij kan er zelf geen plezier uithalen. Bovendien helpt hij zo weer de maatschappij. Esther kan doen waar zij haar plezier uithaalt en JP kan hetgeen laten liggen dat hem geen plezier oplevert. De cirkel is weer rond.

Voor meer informatie en contact kunt u kijken op:

Website http://jpdekam.nl

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jpd01/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC6nVH2DsrtKpMXsaGqr3zpQ?view_as=subscriber

Instagram: https://www.instagram.com/jpdekam/

Facebook: https://www.facebook.com/jp.dekam

Tekst door Emma Spijkerman: https://www.linkedin.com/in/emma-spijkerman-264a4915b/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.