Esther Vinkt Aan

Esther Vinkt aan: Dina

In het kader van de visie op (mijn eigen) ondernemerschap gaat Neerlandica in spé Emma voor mij op zoek naar de mensen achter de namen, en de redenen waarom zij de keuze hebben gemaakt voor het ondernemerschap. Diverse disciplines, verschillende vakgebieden, drukke dagen en commerciële capriolen, het komt allemaal aan bod. Wie werkt waar, waarmee en vooral waarom? 

Elke maand een ander inkijkje, en deze maand zijn wij te gast bij …

DinaDina Popma

Esther vertelt mij dat ik deze maand Dina mag gaan interviewen, een erg spontane meid, waar zij zelf al enthousiast van wordt bij het noemen van haar naam merk ik. Bij mijn vooronderzoek kom ik terecht op haar website. Hierop speelt haar muziek zich al gauw af. Onder de indruk van haar muziek ga ik op weg naar het interview. In ‘De Huiskamer’ van Stadkamer Zwolle ontmoet ik Dina als zij druk aan het werk is met boekingen voor (inter)nationale festivals. Als ik mij voorstel en nogmaals haar naam te horen krijg, hoor ik de rust in haar zachte stem, wat op dat moment een gigantische tegenstelling weergeeft met mijn schorre stem.

Dina vertelt mij hoe zij terecht is gekomen in de muzikale wereld. Haar vader, tevens een muzikant in een band, heeft haar aangestoken. Eerst leerde zij pianospelen. Hierna heeft zij ook geleerd de saxofoon en de marimba te bespelen. Later heeft zij haar stem als instrument ontdekt, waar zij tegenwoordig veel muziek mee maakt. Door een brug te slaan tussen meditatieve muziek en popmuziek plaatst Dina zichzelf in een eigen hokje zoals zijzelf verwoordde, want of hier al een bestaand hokje voor is, is maar de vraag.

Voordat Dina zich volledig focust op de muziek heeft zij ervaring opgedaan als ondernemer middels de overname van waxsalon Waxclusive in Zwolle. Na vijf jaar de eigenaresse te zijn geweest van deze waxsalon heeft zij kortgeleden besloten de salon te verkopen, om meer tijd te besteden aan haar muzikale carrière. Toch heeft Dina in deze vijf jaar genoeg geleerd over het ondernemerschap als eigenaresse. Als ondernemer onderscheidt zij zichzelf, wat ook duidelijk doorschemert in haar muziek, door zich te focussen op het behagen van haar klanten en luisteraars. Dina is denk ik wel, voor zover ik dat kan bepalen, de meest onzelfzuchtige persoon die ik heb ontmoet. In haar waxsalon wilde zij haar klanten een ervaring meegeven dat niet alleen bestaat uit het harsen, maar ook uit ontspanning en het meegeven van een goed gevoel. De muziek die zij produceert gaat ook om deze experience. Zij focust zich op het gevoel van haar muziekluisteraars. Het gaat bij haar als ondernemer verder dan de dienst leveren en dit is dan ook gericht op iedere klant als individu. Door zich ervoor in te zetten dat zij iedere klant van haar salon leert kennen, geeft Dina elke klant een in haar ogen zo goed mogelijk experience mee.

Als eigen ondernemer kent Dina natuurlijk ook de nadelen van haar vak. Hoewel die eigenlijk vooral blijven bij het niet opbouwen van een pensioen en altijd zelf moeten zorgen voor haar inkomen, nemen de voordelen en het plezier in haar werk duidelijk de bovenhand.

Het zal dan ook niemand verbazen dat Dina het leven als een taart ziet. Bij het uitspreken van deze vergelijkende beeldspraak schieten wij samen toch even in de lach, want het had natuurlijk ook een eenvoudige cirkeldiagram kunnen zijn. Hierna legt zij mij haar bewuste verdeling van de taart uit, waarbij iedere punt de tijd en het doel symboliseert dat zij in hetgeen steekt. Hierdoor blijft er genoeg tijd voor familie, vrienden en haarzelf over naast haar werk.

Momenteel is Dina bezig met een nieuw album, waarvoor zij een crowdfunding actie is opgestart om dit te kunnen realiseren. Hoewel het haar album zal blijven, is het voor haar een fijne gedachte dat het album in samenwerking met meerdere mensen tot stand is gekomen.

Zo bescheiden en onzelfzuchtig als zij is, maar wel met een juiste kennis van haar kunnen, is zij zelfs geïnteresseerd in wat mij bezighoudt. Hoewel dat uiteraard niet het doel was van dit interview, geeft het mij toch een fijn gevoel dat ik er ook toe doe. En met een positieve experience spring ik weer op mijn fiets. Dina heeft het zelfs ook bij mij voor elkaar gekregen, realiseer ik mij dan.

https://www.dinamusic.nl/

Tekst door Emma Spijkerman: https://www.linkedin.com/in/emma-spijkerman-264a4915b/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.