Esther Vinkt Aan

Esther Vinkt aan: Daniël van Ginkel

In het kader van de visie op (mijn eigen) ondernemerschap gaat Neerlandica in spé Emma voor mij op zoek naar de mensen achter de namen, en de redenen waarom zij de keuze hebben gemaakt voor het ondernemerschap. Diverse disciplines, verschillende vakgebieden, drukke dagen en commerciële capriolen, het komt allemaal aan bod. Wie werkt waar, waarmee en vooral waarom? Elke maand een ander inkijkje, en deze maand zijn wij te gast bij …

Daniël van Ginkel 

In typisch Hollands herfstweer kom ik, gelukkig nog net niet als een verzopen katje, aan bij het pand waar Daniël van Ginkel werkzaam is. Ik ontmoet een grafisch ontwerper én ondernemer, maar ook een positief ingesteld persoon. Hij laat zich niet kennen door veranderingen, maar probeert de verandering juist voor te zijn. In een gesprek van bijna een uur waan ik mij in de wereld van de ondernemende kant van een grafisch ontwerper.

Na zijn studie aan Artez begint Daniël voor zichzelf en richt een bedrijf op. Echter heeft hij dan nog niet door dat een bedrijf ook ingeschreven dient te zijn bij de KvK, waardoor belastingaangifte, maar vooral een factuur opstellen lastig wordt. Zo komt Daniël erachter dat een onderneming starten weer een andere tak van sport betreft dan het grafisch ontwerpen. Vallen en opstaan is dé methode van Daniël waardoor hij het wikken en wegen van de combinatie van zijn beroep leert kennen de eerste jaren. Inmiddels, alweer vijf jaar later, kan Daniël zich een gevestigd grafisch ontwerper noemen met een prachtig kantoor in de binnenstad van Zwolle.

“Ondernemen is een vak op zich”

Het eerste kantoor waar Daniël zijn taken uitvoert is R10, waar ik op bezoek ben geweest voor mijn interview met Alexander Klement. Via R10 komt Daniël in contact met Esther. Een verademing is het voor hem om zijn administratie over te laten aan iemand anders. Het is echter helemaal een opluchting als Daniël na de eerste belastingaangifte van Esther te horen krijgt dat hij niets hoeft te betalen, maar zelfs geld kan innen. Hij kan zijn focus volledig leggen op de inhoud van zijn werk als grafisch ontwerper.

Zijn benadering wordt gekenmerkt als klantgericht. Daniël vertelt mij dat er tegenwoordig ook genoeg bedrijven op internet te vinden zijn die kant-en-klare logo’s aanleveren tegen een relatief lage prijs. Dit zijn vaak logo’s waar geen alleenrecht op zit, dus andere bedrijven over de wereld kunnen dit logo ook hebben. Daniël wil daarentegen een uniek logo door middel van co-ontwerpen maken. Niets gebeurt zonder overleg met de klant. Hij vertelt mij tevens dat veel klanten van tevoren niet weten wat zij willen of het wel denken te weten, maar tijdens het proces erachter komen dat hun eerste idee niet hetgeen is dat bij hun past. Ik merk dat Daniël dit werk niet alleen voor zichzelf doet, maar vooral ook voor de klanten. Daarom is het ook belangrijk dat de klant bij jou past.

Na een boeiend gesprek over hoe een grafisch ontwerper zijn werkgever en opdrachten benadert, ben ik erg benieuwd naar wat Daniël denkt, ofwel hoopt dat de toekomst hem te bieden heeft. Ik hoor over zijn toch wel ‘stiekeme droom’ om iets te creëren voor SIRE, die onder andere bekend is van de reclamecampagne ‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’.
Daarnaast maak ik ook kennis met iemand die de toekomst toch wel een stap voor probeert te zijn in plaats van erdoor overdonderd te worden. Daniël probeert altijd bij te leren voordat dit daadwerkelijk nodig is. Een voorbeeld hiervan, wat dan weer goed bij mij past, is het belang van een goede tekst. Daniël verwacht dat de voice search van een nog groter belang wordt bij bijvoorbeeld alleen al het doen van een zoekopdracht op internet. Hierbij praat je tegen je telefoon en koppelt deze er een tekst bij.
Na bijna een uur komt er einde aan ons gesprek en word ik weer naar buiten geleid, waar ik mij direct middenin het centrum van Zwolle bevindt. Een bekende plek, waar ik weer een ondernemer heb mogen leren kennen en heb mogen bestoken met al mijn vragen.

https://www.danielvanginkel.nl

Tekst door Emma Spijkerman: https://www.linkedin.com/in/emma-spijkerman-264a4915b/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.