Esther Vinkt Aan

Esther Vinkt Aan: Alexander Klement

In het kader van de visie op (mijn eigen) ondernemerschap gaat Neerlandica in spé Emma voor mij op zoek naar de mensen achter de namen, en de redenen waarom zij de keuze hebben gemaakt voor het ondernemerschap. Diverse disciplines, verschillende vakgebieden, drukke dagen en commerciële capriolen, het komt allemaal aan bod. Wie werkt waar, waarmee en vooral waarom? 

Elke maand een ander inkijkje, en deze maand zijn wij te gast bij …

Alexander Klement

Alexander Klement

Éen van Esther haar oudste klanten die haar al kent sinds zij zelf startend ondernemer was. Alexander kun je verbinden aan onder andere Lisa Loïs, Aïrto en Lange Frans, waarvoor hij als uitvoerend muzikant de piano bespeelt. Maar, ook voor het Nederlandse muziekprogramma, The Voice of Holland,  heeft Alexander zangers en zangeressen mogen begeleiden bij het pianospel voor hun optredens.

Nadat ik een eigen research had uitgevoerd, ging ik met een veiliger gevoel op pad naar Alexander. Een gezicht bij de naam voelt toch altijd wat prettiger en kan ongemakkelijke situaties voorkomen, wat voor mij nogal eens van pas kan komen.

In een gevulde agenda tot aan december heeft Alexander een moment voor mij kunnen vinden. Ik mag op woensdagmiddag bij hem op bezoek komen in zijn studio, waar hij zijn creatieve brein te werk laat gaan. Als ik aankom, komt hij gelukkig al aanlopen. De research kwam toch weer goed uit, zonder dit had ik hem niet herkend en zou ik blind langs hem heen zijn gelopen. Net toen ik het had over ongemakkelijke situaties…

Eenmaal in de studio aangekomen, is het precies zoals ik had verwacht. Een niet al te grote ruimte, binnen een groot gebouw, waarin een groep creatieve Zwollenaren allemaal een eigen ruimte bezitten, komt mij tegemoet. In deze ruimte begint ons gesprek en waan ik mij in de verschillende kanten van de muziekwereld. Hoe ben jij in aanraking gekomen met de muziek? Componeer jij zelf muziek of speel jij alleen als uitvoerend muzikant? Waarom ben je ondernemer geworden? Ik had zo veel vragen in mijn hoofd en bij ieder antwoord kwamen er nog meer vragen bij mij op, zo nieuwsgierig als ik was.

Als Alexander op zijn elfde een keyboard van zijn vader ontvangt, is hij direct verkocht door de muziek. Dit gevoel blijft er wanneer hij op de havo zit en ook als hij vertrekt naar het conservatorium. Op de vraag of hij altijd al in de muziekwereld heeft willen werken, geeft hij resoluut een bevestigend antwoord. Echter, of hij ook altijd voor zichzelf als ondernemer heeft willen starten, ontving ik een verrassend antwoord. In de muziekwereld is het een soort vanzelfsprekend iets om voor jezelf te beginnen als je succesvol wilt zijn. Het is aldus een logische stap dat iemand zet in deze branche. Voor Alexander heeft dit gelukkigerwijs goed uitgepakt, ten gevolge dat hij een goede naam heeft kunnen creëren en de vraag naar hem groot is. Tevens typerend is de ons-kent-ons wereld waarmee Alexander refereert naar de muziekwereld. Het interesseert mij of het prettig is dat iedereen elkaar kent. Alexander vertelt mij over de groepjesvorming, maar ook over het belang van deze contacten. Deze contacten geven je meer opdrachten en geven jouw naam ook exposure aan muzikanten buiten jouw kring, aldus de praktische kant van zo’n ons-kent-ons wereld.

Uiteraard brengt ieder beroep de nodige voor- en nadelen met zich mee. Als uitvoerend muzikant kennen Alexander zijn weken weinig vaste ritmes. Daarnaast zijn zijn inkomsten afhankelijk van de snelheid van betaling door de klant. Daarentegen, zoals Alexander mooi verwoord, heeft alles zo zijn voor- en nadelen en is niets ooit allemaal leuk geweest, want zo is het leven. Het ondernemerschap brengt hem echter veel vrijheid, waar hij van geniet. De toekomst ziet Alexander anders dan zijn huidige bezigheden in de muziek. Hij zou minder op het podium willen staan, om meer achter de schermen te kunnen werken, bijvoorbeeld om meer te componeren. Andere ambities die voorbijkwamen waren van een andere orde. Werk als cliniclown en iets met therapiemuziek dwaalden tevens door zijn hoofd.

Kortom, ook over Alexander had Esther gelijk waar het een aardige en ambitieuze ondernemer betreft.

https://www.alexanderklement.com

Tekst door Emma Spijkerman: https://www.linkedin.com/in/emma-spijkerman-264a4915b/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.